Home » Väsynyt ja aikaansaamaton olo – Löytyykö vastaus Ferritiini- ja D-vitamiinitutkimuksesta?

Väsynyt ja aikaansaamaton olo – Löytyykö vastaus Ferritiini- ja D-vitamiinitutkimuksesta?

by Iida Åfeldt

KAUPALLINNE YHTEISTYÖ SYNLAB

Loppu vuotta kohti kaikki tuntuu aina asteen verran raskaammalta ja pimeys syö oman osansa voimavaroista. Yhtäkkiä vaan väsyttää enemmän ja on vaikeampi saada itsestä samoja tehoja irti kuin keväällä. Aina sitä miettii, että miten tästä loppuvuodesta selviää ja millaisin keinoin voisi tukea omaa jaksamista, kun haluaisi vain vetää villasukat jalkaan ja parkkeerata sänkyyn.

Itsestäni on tuntunut astetta väsyneemmältä, vaikka yöunet eivät ole vähentyneet. Jo pidempään on tosin tuntunut siltä, että olen väsynyt. Oikeastaan koko äitiyden ajan! Ja sille väsymykselle jotenkin vain sokeutuu, siitä tulee normaalia ja siinä vain oppii elämään. Ei sitä osaa sanoa, että onko se normaalia väsymystä, joka kuuluu asiaan vai väsymystä, joka saattaisi vaatia toiminpiteitä.

Viime aikoina väsymyksen lisäksi olen huomannut olevani todella saamaton.Osittain se on kyllä luenteelleni omainen piirre, mutta olen ollut selkeästi normaalia saamattomampi. En vain jaksa ryhtyä tekemään asioita, joita minun pitäisi tehdä. Minulla on käynnistymisvaikeuksia ja usein tuntuu, että työpäiväni valuvat hukkaan. Päivistä menee useampikin tunti siihen, että tsemppaan itseäni aloittamaan. Usein eksyn tekemään jotain muuta, sillä kyllästyn tietokoneen näyttöön ja otan puhelimen vuorostaan käteen, josko siellä olisi jotain. Se taas keskeyttää ajatukseni sekä työskentelyni. En jaksa keskittyä yhteen asiaan pitkäksi aikaa, väsyn, jätän kesken ja alan tehdä jotain muuta. Jatkuvasti on sitten huono mieli siitä, etten taaskaan saanut tehtyä kaikkea mitä piti ja tekemättömien hommien lista vain kasvaa. Koskaan ei tunnu tulevan valmista.

Ajattelin, että tässä on nyt tehtävä jotain, sillä en voi jatkaa näin. Sain motivaatiota mennä SYNLABiin verkokeisiin, sillä halusin katsoa mikä on ferritiinin ja D-vitamiinin tilanne ja löytyisikö niistä syytä tuntemuksiin. Molemmat saattavat vaikuttaa vireystilaan ja mielialaan.

SYNLABissa on koko marraskuun ajan ferritiinitutkimus 15€ ja D-vitamiinitutkimus 20€ tarjouksessa. Laboratiriotutkimuksiin voi mennä ilman lääkärin lähetettä ja ajankin voi kätevästi varata verkosta. Toimipisteitäkin on yli 30 paikkakunnalla. SYNLAB tekee tutkimuksiin hakeutumisesta helppoa ja kynnys on todella matala, kun tutkimuksiin hakeutuminen ei vaadi ensin lääkärikäyntiä. Tulokset saa 1-2 päivässä, eli tietoa omasta hyvinvoinnista on tarjolla todella nopeasti.

Lue lisää D-vitamiinitutkimuksesta ja ferritiinitutkimuksesta

Sorrun todella usein oman hyvinvointini vähättelyyn, “ei minulla mitään ole” ja kynnys hakeutua lääkäriin on aika korkea. SYNLAB laboratoriotutkimukseen ei tarvitse lääkärin lähetettä ja hintakin on edullinne, joten koin todella helpoksi mennä tutkimuksiin. Käynti laboratoriotutkimuksessa sujui vaivattomasti ja tulokset tulivat seuraavana päivänä verkkopalveluun. Tulokset tulevat SYNLABin verkkopalveluun siten, että itse pystyy katsomaan osuvatko ne viitearvojen puitteisiin. Tarvittaessa voi olla syytä kääntyä lääkärin puoleen tutkimustulosten kanssa. SYNLAB ei tarjoa lääkäripalveluja.

Tulokset olivat pieni järkytys, sillä en ajatellut tilanteen olevan ihan niin huono. Ferritiiniarvo oli 19 ug/l, joka viittaa raudanpuutteeseen ja D-vitamiini oli 67 nmlo/l, joka kertoo riittämättömästä D-vitamiinin saannista. Toki arvot eivät olleet ihan pohjalukemissa, mutta selvästi voisivat olla paremmat.  Ferritiinin viitearvot ovat 10-150 ug/l, mutta nykyään raudanpuutteen raja-arvoni pidetään 30 ug/l ja D-vitamiinin viitearvot ovat 75-120 nmlo/l.

Olisin kuvitellut tilanteeni olleen parempi, sillä en koe olevani kuitenkaan niin väsynyt tai aivan lopussa. Ehkä sitä vain on niin tottunut omaan oloonsa, että kuvittelee sen olevan se normaali olo. Olen ollut väsynyt joka aamu herätessäni, mutta olen ajatellut sen johtuvan vain siitä, että nukun noin 7 tuntia yössä, joka on minulle liian vähän. Olen kuvitellut laiskistumiseni ja vetelöitymiseni johtuvan vain kesän päättymisestä ja selitellyt asian syksyn harmaudella, joka aina koettelee. Ajatellut, ettei itsenäinen työskentely yrittäjänä ehkä vain sovi minun luonteelleni, koska minun on vaikea ryhtyä toimeen. Miksihän on niin vaikea huolehtia itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan? Miksi on niin vaikea mennä ajoissa nukkumaan? Miksi on niin vaikeaa ottaa aamuisin se vitamiinitabletti suuhun? Onneksi tulin menneeksi verikokeisiin, sillä nyt voin kiinnittää taas enemmän huomiota oman elimistön hyvinvointiini! Ja ehdottomasti aion nyt säännöllisemmin käydä tarkistuttamassa tilanteeni ferritiinin ja D-vitamiinin osalta! Nyt voi korjata omaa tilannettani ja ennaltaehkäistä mahdollisia puutostiloja. Tarvittaessa tulee kääntyä lääkärin puoleen, jos tilanne ei parane itsehoitovalmisteilla ja oireet jatkuvat.

SYNLAB on Suomen suurin yksityinen laboratorio- ja kuvantamispalveluiden tuottaja. SYNLABin keskuslaboratorio ja toimisto sijaitsee Helsingissä, mutta he tarjoaa palveluitaan ympäri Suomea. Laboratoriotutkimusten lisäksi myös magneettikuvauksiin pääsee ilman lääkärin lähetettä. Marraskuun ajan, aina 30.11. asti, ferritiinitutkimus on 15 € (normaalihinta ilman lääkärin lähetettä 23,90€) ja D-vitamiinitutkimus 20€ (normaalihinta ilman lääkärin lähetettä 53,90€). Hintaan lisätään palvelumaksu 13,50€, mutta yhdellä käynnillä veloitetaan vain yksi palvelumaksu, vaikka tutkimuksia olisi useita. Lääkärin lähetteellä on oikeutettu Kela-korvaukseen.

Varaa aika tutkimuksiin osoitteesta synlab.fi

Tutustu tästä erilaisiin laboratoriopaketteihin, joita SYNLAB tarjoaa. Tästä voit tutustua yksittäisiin tutkimuksiin.

-Iida

KUVAT: Pinja Mitrovitch

2 kommenttia

Anonymous 16.11.2020 - 12:39

D-vitamiinia tulee harvemmin edes ajatelleeksi, olen aina kuvitella etta ahkeralla ulkoilulla ja perusruoalla sen saisi pidettya viitelukemissa. Kavin viime syksyna laakarilla juurikin vasymyksen, kipujen ja nopeasti nousevan sykkeen vuoksi, ja verikokeiden jalkeen laakari kertoi etta D-vitamiinitasoni ovat “alle viitearvon” mutta ei muita ongelmia – laitettiin tyostressin piikkiin. Jostain syysta kurkkasin labratuloksia (ensimmaista kertaa) tana kesana ja huomasin etta tuo alle viitearvon luku oli KAHDEKSAN. Siis ihan hirvean matala. Olenkin napsinut d-vitamiinia purkista entista santillisemmin, kun aiemmin olen saattanut muistaa sen ehka muutaman kerran viikossa…

Vastaa
iidaafel 16.11.2020 - 19:48

Siis huh apua, tosi alhainen! Onneksi olet ottanut sitä purkista lisänä!

Vastaa

kommentoi postausta