Home » Mitä varusteita lapsi tarvitsee päiväkodissa?

Mitä varusteita lapsi tarvitsee päiväkodissa?

by Iida Åfeldt

Viime aikoina eniten kysytty kysymys on mitä varusteita päiväkodissa tarvitsee ja aionko kirjoittaa aiheesta postausta. Tässä se nyt viimein tulee! Lista on mietitty päiväkotia alottavien pienten taaperoiden näkökulmasta, mutta asiat pätee isompienkin lasten kohdalla. Kaikkia tässä mainittuja ei tarvitse olla mukana heti ensimmäisenä päivänä. Henkilökunta myös auttaa sinua mieluusti!

SISÄLLÄ

Tossut – Päiväkodissa on turvallisuussyistä oltava tossut jalassa. Myös aikuisilla on sisäkengät. Tossut tulisi olla sellaiset, joissa lapsen olisi mukava olla ja ne tuntuvat mukavilta jalassa. Lisäksi on hyvä huomioida se, että tossut saa mahdollisimman yksinkertaisesti jalkaan ja jalasta pois. Itse suosittelen nahkaisia tossuja. Niissä on hyvä pito, ne hengittävät ja ne venyvät, jolloin jalka voi kasvaa luonnollisesti. Tossujen kanssa suositaan sukkaa, jossa ei ole liukeustepohjaa, jottei synny virheasentoja ja tossun saa sukan päälle helpommin. Pienellä kävelemään opettelevalla voi olla tossut, jotka on ommeltuna kiinni sukassa. Myös Slipstop tossut ovat suosittuja päiväkodissa.

Vaatteet – Kaikkien lapsen päiväkotivaatteiden tulee olla mukavia, joissa voi leikkiä ja liikkua. Vaatteiden tulee kestää lapsen leikit ja mahdollinen likaantuminen. Unohda kireät ja tiukat vaatteet sekä vaatteet, joihin et halua tahroja. Vaatteissa on hyvä miettiä myös lapsen omatoimisuutta, päiväkodissa harjoitellaan pukemista ja riisumista itse. Mitä helpompi vaate on pukea, sitä toimivampi se on päiväkodissa.

Varavaatteet – Lapsen lokerosta on hyvä löytyä aina varavaatteita. Mielestäni kaksi vaatekertaa on hyvä määrä, eli kaksi paitaa, kahdet housut, kahdet sukat ja alushousut. Jos kuivaksi harjoittelu on ajankohtaista, on silloin hyvä olla useammat housut ja alushousut. Huomio varavaatteissa myös vuodenajat. Liikaa varavaatteita ei kannata olla, jotta lokero pysyy siistinä.

ULKONA

Talvella – Lapsi tarvitsee villahaalarin ja toppahaalarin. Yhdistelmä toimii pakkaslukemissa. Kun pakkasta on vähemmän, pelkkä toppahaalari riittää, toki lapsesta riippuen. Etelen talvessa ollaan usein plussan puolella ja sää on märkä. Tällöin liikkuvalle lapselle toppahaalari ja kuravaatteet ovat liikaa ja tarvitaan välikausihaalaria kuravaatteiden kaveriksi villahaalarin kera. Moni pitää fleecevuorellista kurahaalaria toimivana talven plussakeleillä. Sen alle voi tarvittaessa laittaa villahaalarin. Lapsi tarvitsee myös säänmukaiset asusteet, eli villasukat, toppahanskat/nahkarukkaset, kypärämyssy ja pipo tai näiden yhdistelmä. Toppahaskoissa suosin pienillä lapsilla sellaisia, joissa on sivussa vetoketju ja ne saa ranteen kohdalta kiristettyä.

Lokeroon varavaatteiden lisäksi talvella – Lokerosta on talvella hyvä löytyä villasukat, neuletakki tai paksumpi paita, toiset toppahanskat/nahkarukkaset ja villa/merino/silkkivillatumput. Lapselle voi näin ollen lisätä vaatetta lämpötilojen mukaan tai vaihtaa esim. hanskoja, jos toiset kastuu.

Keväällä ja syksyllä – Lapsi tarvitsee villahaalarin ja välikausihaalarin tai takin ja ulkohousut. Alkukeväästä ja loppusyksystä näiden kahden yhdistelmä pitää lämpimänä ja muutoin riittää vain välikausihaalari/ takki ja housut. Itse suosin haalaria takin ja housujen sijaan pienillä lapsilla. Päiväkodissa haalari on helpompi, se helpottaa aikuisten työtä ja samalla haalarin kanssa lapsen on helpompi opetella pukemaan itse. Loppukeväästä ja alkusyksystä ulkohousut ja pitkähihainen/neuletakki/collaritakki ovat kätevä yhdistelmä. Lapsi tarvitsee myös säähän sopivat asusteet, kevyempi pipo, kauluri, lapaset ja välikausirukkaset.

Lokeroon varavaatteiden lisäksi keväällä ja syksyllä – Lokerosta on hyvä löytyä lapaset ja toiset välikausirukkaset. Näitä voi vaihdella sään mukaan. Mahdollisesti myös neuletakki tai paksumpi paita.

Kesällä – Lapsi tarvitsee hatun, jossa on mieluusti lippa tai iso lieri-reunus. Lisäksi hän tarvitsee ulos housut, ne voi olla shortsit, trikoot tai college-housut ja uhuen neuletakin tai paidan. Ulkoilussa olleilla housuilla ei oleilla sisätiloissa. Huomio lämpötila vaatetuksen miettimisessä. Jos kesä on kylmä, mahdollisesti ulkohousut ja takki voivat olla toimiva yhdistelmä.

Lokeroon varavaatteiden lisäksi kesällä – Lokerosta on hyvä löytyä varalta ulkoiluun sopivat housut ja neule tai paita.

Sateella – Sadevarusteet ovat ympärivuotisia ja päiväkodilla on hyvä pitää jatkuvasti yhtiä kurahousuja, -takkia ja hanskoja sekä kumisaappaita. Varusteiden koko kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja katsoa, että ne ovat ehjät pitäen lapsen kuivana. Sadevaatteet saavat olla 1-2 koko suuremmat kuin lapsen ulkoiluvaatteet muuten. Sadevaatteilla on hyvä päästä kykkyyn ja ylös myös toppahaalarin kanssa. Osa tykkää fleecevuorellisista kuravaatteista ja kurahaalarista. Toimivat nekin tosi hyvin. Itse pidän vuorettomista, jolloin yhdet kuravaatteet riittävät vuoden ympäri. Niistä saa ulkovaatteiden kanssa yhdistettyä joka säähän sopivia settejä. Lisäksi fleece materiaalina on mikromuovia, eli melko ongelmallinen ympäristölle.

Kengät – Lapsella tulee olla säähän sopivat kengät ja niiden tulee olla oikean kokoiset. Niissä on hyvä olla noin 1,5cm käyntivaraa.  Suosin itse tarralla kiinnitettäviä kenkiä nauhojen sijaan, sillä ne helpottavat henkilökunnan työtä ja tukee lapsen omatoimisuutta. Juuri kävelemään opettelevalla ulkokäyttöön tarkoitetut tossut ovat toimivat ja kenkä vasta, kun lapsi osaa kävellä.

Yleistä – Ulkovaatteissa on hyvä miettiä käytännöllisyyttä. Usein lapsiryhmässä on yli 20 lasta, joiden kanssa ulkoillaan kahdesti päivässä. Mitä vähemmän on yksittäisiä osia, nauhoja ja solmisia, sitä nopeammin aikuiset pääsevät lasten kanssa ulos. Henkilökunta nostaa, kumartuu ja kyykkii todella paljon ja heidän ergonomiaa on hyvä ajatella.

Ulkovaatteita ei myöskään kannata olla määräänsä enempää, vaan muutamia eri vaatteita yhdistelemällä saa moneen eri säähän sopivat varusteet. Toki joskus ulkovaatteita on pestävä ja välillä voi tulla pissavahinko, jolloin varahaalaria voi tarvita. Muttei kaikkea kuitenkaan tarvitse olla kaksin kappalein, vaan on hyvä miettiä oman lapsen tarpeita ulkovarusteiden hankinnassa.

MUUTA

Vaipat – Lapsi tarvitsee päiväkotiin omat vaipat, joku kertakäyttöiset tai kestot. Kestovaippat viedään päivittäin kotiin pesuun ja tuodaan puhtaita tilalle. Kertakäyttöisiä kannattaa ottaa mukaan koko paketti ja tuoda uusi paketti, kun vaipat näyttää loppuvan. Vaippatilannetta on hyvä käydä välillä katsomassa. Päiväkodin henkilökunnalta on hyvä kysyä toivovatko he teippi- vai housuvaippoja. Itse toivon vanhemmilta teippivaippoja työni nopeuttamiseksi ja kuormituksen vähentämiseksi.

Unikaveri – Lapsella on hyvä olla mukana oma tärkeä esine kotoa. Joilloin on jokin tärkeä pehmolelu tai vaikka harso, josta saa lohtua päiväunilla. Toisilla kotona ei ole mitään tärkeää pehmolelua, mutta päiväkodissa sen merkitys saattaa korostua.

Tutti ja/tai tuttipullo – Mikäli lapsi vielä tarvitsee tuttia tai tuttipulloa, tulee sellaiset olla mukana. Joskus ne tuovat aloituksessa turvaa ja lohtua, vaikka jäisivätkin myöhemmin pois.

Juomapullo – Lokerossa on hyvä olla oma juomapullo. Huolehdi, että pullo käy kotona pesussa tasaisesti.

Lääkkeet – Pääasiassa päivähoidossa ei lääkitä lapsia, mutta toisinaan täytyy, jos lapsella on lääkitys (lyhyt tai pitkäaikainen). Lääkkeen tulee olla alkuperäisessä pakkauksessa ja siitä tulee käydä ilmi annostus. Lääkkeestä tehdään aina hoitosuunnitelma. Lääkityksestä on keskusteltava henkilökunnan kanssa.

Valokuvia – Ikävää helpottamaan lapsella voi olla mukanaan kuvia tärkeistä ihmisistä.

Hygienia – Lapsesta riippuen mukana voi olla oma voide tai rasva (esim.atopia yms), oma hiusharja ja ponnareita tai muuta tarpeellista.

Reppu/kassi – Siinä kulkee kaikki oleellinen päiväkodin ja kodin välillä. Reppuun sujahtaa pyykkipussi ja paperilaput lokerosta. Kotona reppuun voi pakata uudet varavaatteet kuljetettavaksi päiväkodilla tms.

HUOMIO NÄMÄ

Pidä lokero siistinä! Laitosapulaiset ja päiväkodin siistijät eivät voi siivota lokeroa, jossa tavarat pursuilee. He pyyhkivät tyhjiltä pinnoilta. Lokero on hyvä käydä läpi ja vaikka tyhjätä ylimääräisestä aina ennen viikonloppuja.

Nimeä kaikki lapsesi varusteet, tavarat ja vaatteet. Päiväkoti ei ole vastuussa eikä korvausvelvollinen omaisuudestasi. Oikeat varusteet löytävät oikean lapsen ylle, jos ne on nimetty. Jos ryhmällisellä lapsia on mustat toppahanskat, on mahdotonta selvittää kenen on mikäkin pari. Nimeäminen on siis kaikkien etu! Teillä pysyy tavarat tallessa ja henkilökunnan on helpompi tehdä työtään.

-Iida

LUE MYÖS

Huomio nämä aloituksessa

Päiväkodin pehmeä alotus

KUVAT// Pixapay 1. ja 3. kuva qinomo, 2. kuva kaboompics

14 kommenttia

Alli111 13.12.2019 - 12:58

Heip! Osaatko neuvoa minkä kokoinen reppu on riittävä päiväkotiin? Esim. noi Skiphopin söpöt eläinreput ois aika ihania, mutta mahtuukohan niihin mitään. Ja kuinka sellaset nahkaset sisätossut pestään tai puhdistetaan? Hmm.. Kiitos jos jaksat vastailla! 🙂 meillä alkaa siis päiväkotielämä keväällä esikoisen kohdalla, oli ajankohtainen ja hyvä postaus!

Vastaa
Alli111 13.12.2019 - 13:12

Heiii ja vielä yks kysymys! Onko bodyt taaperoilla ihan nou-nou päikyssä? Niissä on enemmän työtä kun paidassa toki, eli onko parempi jättää bodyt kotiin vai saako laittaa? 😀

Vastaa
iidaafel 14.12.2019 - 21:59

Kyllä, mikä vaan reppu tai kassi sopii, minkä koette itsellenne parhaaksi. Meillä on eläinreppu, Eemi sai sen lahjaksi synttäreinä.

Nahkotossut pidetään puhtaana kuten muutkin nahkatekstiilit. Niille on suojaaine ja sitten vain pyyhitään kostealla liinalla.

Bodyt ei ole nou nou, mutta itse suosin paitoja, koska ovat helpompia riisua ja pukea ja esim kuivaksi opettelussa, kun vessassa käydään usein. Mutta ihan pienillä tietty body suojaa parhaiten.

Vastaa
Nimet on 13.12.2019 - 16:32

Ei repun tarvitse edes olla reppu, vaan mikä tahansa kassi tietysti käy. Vaikka se lähikaupan kestokassi.

Vastaa
Ki 13.12.2019 - 16:04

Bodyt ei taaperoilla ole ongelma. Nepparit auki ja olkapäälle kiinni pottaillessa.

Vastaa
Nimet on 13.12.2019 - 16:31

Kyllä bodyt on pienillä,ihan passeleita. Pysyy selkäkin mukavasti talvella piilossa.
Sen sijaan välittäisin esimerkiksi farkkuja, joissa on tiukkoja nappeja, sekä vöitä.
Lopulta jokainen asiakas pukee, mitä parhaaksi näkee, ja henkilökunta elää sen mukaan.

Vastaa
iidaafel 14.12.2019 - 22:00

Näinpä! Tiukat farkut napeilla on kyllä tosi kurja valinta ja inhottavat haalarin alla ulkoilussa.

Vastaa
Nimet on 13.12.2019 - 16:34

Lisäisin listaan vielä pyykkipussit. Rulla roskakasseja lapsen lokeroon tai pari kestokassia taitettuna. Silloin henkilökunta voi laittaa likaiset pussiin ja pussin näkyville, jotta pyykin vieminen kotiin on siistiä ja tulee varmasti huomattua likaiset puhtaiden joukosta hakijankin. Harva kuitenkaan tahtoo esim. pissapyykkiä taskussaan kotiin kuljettaa.
Monissa paikoissa, joissa siivous on ulkoistettu, ei enää saa käyttää siivouksen roskapusseja pyykkipusseina. Ennen niin mukavasti uudelleen käytetyt leipäpussitkin onnkielletty allergiavapaan takia.

Vastaa
iidaafel 14.12.2019 - 21:56

Onpas jännää, en ole missään törmännyt etteikö päiväkodilta tulisi pyykkipusseja! Omassa talossani vanhemmat ja henkilökunta tuo myös hedelmäpusseja pyykeille.

Vastaa
Äitsy 13.12.2019 - 23:23

Iida, ei nyt liity suoranaisesti tähän kyseiseen kirjoitukseen, mutta sulla on aivan ihanan aito, lämminhenkinen ja rehellinen blogi. Vaikutat todella ihanalta ihmiseltä, äidiltä ja naiselta. Voin uskoa, ettei yksinhuoltajan arki aina ole helppoa, mutta mä olen aivan varma, että näiden kasvun aikojen jälkeen se timantti sussa hioutuu ja saat vielä sen onnellisen parisuhteenkin ja juuri oikean läheisen ihmisen sinulle jakamaan myös vanhemmuutta! Lisäksi olet myös hyvin kaunis niin sisältä kuin ulkoisesti. Halusin sanoa tämän, koska minusta meidän suomalaistenkin tulisi sanoa paljon enemmän toisillemme hyviä asioita kun sellaisia näemme ja koemme. <3

Vastaa
iidaafel 14.12.2019 - 22:01

Kiitos todella paljon aivan ihanasta kommentista! Tulipa todella hyvä mieli sun sanoista ❤️

Vastaa
Emilia_1 15.12.2019 - 19:47

Tossuista: nahkaisten lisäksi Slipstopit on myös hyvät ja suositut tossut nykyään. Suosittelen tutustumaan! 🙂

Vastaa
iidaafel 15.12.2019 - 22:01

Meillä on sellaiset, ovat tosi toimivat kyllä, mutta jalka hikoo todella paljon ja yhdet tossut on muutamassa kuukaudessa kuluneet puhki ja nyt toiset kierroksella. Sen takia ostan nyt nahkaiset päiväkotiin. Mutta toki kaikki ei nahkaa halua käyttää, jolloin hyvä vaihtoehto. Tosin aika tiukat, etten tiedä miten lapset saa ite jalkaan.

Vastaa
Päiväkodin aloittaminen - viisi vinkkiä - Valeäiti 5.5.2021 - 13:32

[…] tärkeämpi kuin vaikka sinä, pidä huoli että teillä on niitä kaksi. Tulee häviämään!) Iida on tästäkin kirjoittanut aivan mahtijutun, tsekkaa tämä! NIMIKOI KAIKKI. Lapsesikin. Heitä tavarat yhteen reppuun tai vaikka muovikassiin, johonkin jolla […]

Vastaa

kommentoi postausta