Home » Sunnuntaina alkaa kevät

Sunnuntaina alkaa kevät

by Iida Åfeldt

Eräs lapsi sanoi minulle riemuissaan tällä viikolla, että sunnuntaina alkaa kevät. Hetken päässäni raksutti, kunnes tajusin lapsen olevan oikeassa. Tänään, sunnuntaina on virallisen kevätkuukauden ensimmäinen päivä. Ensimmäinen päivä maaliskuuta. Ilma ei ollut herätessä kovinkaan keväinen. Lunta tuli siihen tahtiin, että maa ehti olla hetken aikaa ihan valkoinen. Iltaa kohden lumisade oli jo muuttunut sateeksi.

Siinä missä riemuitsen tulevasta keväästä, tunnen myös surua siitä, ettei mitään talvea ole ollutkaan, ainakaan Etelä-Suomessa. Suhtaudun ilmastonmuutokseen vakavasti ja mielestäni viime vuosien melko rajutkin sääilmiöt ovat hälyttäviä. Nyt meillä ei ollut talvea ollenkaan, Australiassa on riehunut maastopalot ja Iso-Britanniassa Dennis-myrsky, vain esimerkkinä erikoisista sääilmiöistä, jotka saavat itseni huolestuneeksi. Tuntuu kamalalta, jos tulevaisuuden talvet todella näyttävät loskasateelta ja sadevaatteet syrjäyttävät toppavaatteet. Miten sitä onkaan aina valittanut talvesta ja kun se puuttuu, niin sitä kaipaa? Miten sitä toivookaan, että neljä vuoden aikaa säilyvät!

Haluan todellakin uskoa, että meillä on vielä siihen mahdollisuus ja mahdollisuus hillitä ilmastonmuutosta. Haluan uskoa, että pienet asiat on suuria, kun niitä tekee kaikki. Jotenkin sitä haluaisi omalta osaltaan tehdä voitavansa.

Viime vuonna otin tavoitteeksi panostaa kierrätykseen. Pitkään minulla oli biojäte ja sitten jossain kohtaa luovuin siitä, kun oli vain helpompi laittaa kaikki sekajätteeseen. Päätin ottaa sen uudelleen käyttöön. Tein kotiin tarvittavat muutokset kierrätyksen onnistumiseksi ja ostin erillisen poljinroskiksen sekajätteelle. Kiinteään roskakaappiin mahtuu siten paljon paremmin, pahvit, metallit, paperi, muovi ja biojäte.

Tänä vuonna olen ottanut tavoitteeksi ruokahävikin vähentämisen suunnittelemalla ruoat etukäteen ja tilaamalla ne suoraan kotiin. Silloin tulen toteuttaneeksi suunnitellut ruoat, enkä niin herkästi tule ostaneeksi mitään ylimääräistä kaupasta. Ruokaa on enemmän tarpeeseen. Yleensä olen saattanut tehdä ruokaa, mutta sitten mieleni on seuraavana päivänä tehnytkin mieli jotain toista ruokaa, jolloin edellinen ruoka koituu hävikiksi. Nyt pysyttäydyn lujemmin suunnitellussa. Ruoan pääpaino onkin jo kasvikunnan tuotteissa, eikä esimerkiksi maitotuotteita käytetä ollenkaan.

Toinen tavoite tälle vuodelle on hyödyntää enemmän kirpputoreja ja ostaa tarvittavaa tavaraa käytettynä. Muutaman kuukauden osalta olenkin tässä onnistunut todella hyvin ja aloitinkin postaus-sarjan kirppislöydöistä. Uutena ostaessa vastuullisuus ja kotimaisuus ovat asioita, joihin haluan yhä enemmän kiinnittää huomiota.

Onko teillä jotain ympäristötavoitetta?

-Iida

LUE MYÖS

Mitä voin tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi?

Kannattaako lasta hankkia ympäristösyistä?

Materia ahdistaa ja samaa aikaa keksin uutta tarvittavaa

 

1 kommenttia

Mie kans... 14.3.2020 - 10:05

Hitsin pitsi….haluaisin nähdä esittelyvideosi myös mutta ei ole osunut kohdalle, yhden tytön esittelyn näin osittain, eikö esittelyjä pääsisi katsomaan jostain ettei tarvitsi televisiosta yrittää tuurilla? 🤔

Vastaa

kommentoi postausta