Home » Takana vaikea viikko

Takana vaikea viikko

by Iida Åfeldt

MAANANTAI

Maanantaina oli ihana lähteä uuteen viikkoon. Eemi lähti viettämään yhteistä vapaapäivää mummin kanssa, joten minun ei tarvinnut viedä häntä aamulla päiväkotiin. Sain lähteä töihin yksin ja sama takaisinpäin. Koko päivä töissä oli jotenkin rennompi ja stressittömämpi, kun tiesin, että oma lapsi on mummin kanssa.

TIISTAI

Yön aikana Eemille oli noussut kuume ja hän oli itkuinen. Ei auttanut kuin soittaa omalle työpaikalle ja esimiehelle sekä laittaa Eemin päiväkotiin viestiä. Tavallaan olo oli huojentunut, ihanaa olla kotona. Ei tarvitse lähteä mihinkään, saa olla vain kahdestaan kotona niin kuin ennen. Toisaalta taas olo oli hyvin ristiriitainen. Ja jopa syyllinen. Sitä syyllisti itseään, että jätti työkaverit pulaan ja kuinka toiminta kärsii poissaoloista ja sijaisista. Mietin, että mitähän kollegat ja asiakasperheet ajattelevat, kun olen heti poissa ja tuskin ensimmäistä ja viimeistä kertaa pienen lapsen äitinä.

Eemi oli tiistain suht touhukas kuumeesta huolimatta. Särkylääkkeen voimin hän jaksoi leikkiä ja söi hyvin. Ajattelin, että torstaina varmasti olemme jo takaisin arjessa.

KESKIVIIKKO

Keskiviikkona Eemi oli edelleen kuumeessa, joten ilmoitin töihin olevani poissa vielä torstainkin. Päivä meni kotona aivan sisällä kuten tiistaikin. Eemi halusi olla todella paljon sylissä ja oli selvästi enemmän yskäinen ja räkäinen, joka vaikeutti nukkumista.

TORSTAI

Eemi oli todella kipeä tänään. Hänellä oli kova yskä ja nuha. Hän ei syönyt mitään koko päivänä, eikä pystynyt nukkumaan päiväunia yskän takia. Onneksi hän joi paljon vettä ja maitoa. Itselläni alkoi seinät kaatua kolmatta päivää kotona. Koti oli todella sotkuinen ja kaikki levällään. Sekin ahdisti. Oma lapsi alkoi myös ärsyttämään, sillä hän halusi syliin, mutta pian rimpuili itsensä pois sylistä ja sama uudelleen. Hän oli huonolla tuulella ja kitisi paljon. Tavallaan täysin normaalia ja ymmärrettävää, hän hän oli kipeä. Mutta silti olin itse hermot kireällä.

Illalla raahasin sohvan pehmusteet Eemin huoneen lattialle, koska hän alkoi heti itkeä sängyssään, kun lähdin viereltä. Pötköttelin siinä sitten itsekin ja tietty nukahdin.

PERJANTAI

Sama jatkui edelleen. Perjantaina lähdin kuitenkin ulos ja ulkoilma teki kyllä molemmille hyvää. Kävimme kaupassa ja hoidimme muutamat asiat siinä samalla. Se piristi todella paljon, näin ihmisiä ja vaihdoin muutamat sanat asioidessani. Eemi nukkui onneksi todella hyvin ja sain itsekin pötköteltyä. Katsoin Netflixistä Anna, A lopussa -sarjan uuden kauden jaksoja.

LAUANTAI

Tällä päivälle olin sopinut kulmien microblanding ajan ja Eemille hoitajan. Hoitaja kuitenkin joutui perumaan oman sairastumisen takia. Laitoin perheeni Whatsapp-ryhmään viestiä. Kaikilla oli töitä tai muuta menoa paitsi yhdellä pikkuveljistäni. Hän vastasi: ”Kai mä sitten tuun, jos kerran kaikki muut on jossain.” Silloin ajattelin, että useampi sisarus on kyllä iso rikkaus. Yleensä jollekin käy. Pääsin siis omalle menolle ja kuinka se piristikään!  Microblanding palvelu oli saatu osana Instagramin kaupallista yhteistyötä.

Pikkuveli ei ollut saanut Eemiä päiväunille, joten palattuani Eemi nukkui sylissäni kaksi tuntia. Tuntui raskaalta olla paikoillaan, kun olisi ollut kaikenlaista hommaa. En halunnut myöskään siirtää häntä, jottei hän heräisi. Samalla ajattelin, että hetki on hyvin harvinainen ja ihana. Kuinka usein sitä enää lapsi nukahtaa ja nukkuu sylissä kuten silloin pikkuvauvana! Pelkillä nesteillä olo oli saanut Eemin pulattamaan paljon, eli refluksi-oireet tulevat esiin ilman kiinteää ruokaa.

SUNNUNTAI

Menimme aamulla Eemin kanssa lastenlääkärille. Hän totesi Eemillä korvatulehduksen, johon saimme antibiootit. Eemillä on kerran ollut alkava korvatulehdus, joka on mennyt särkylääke-kuurilla ohi itsestään, mutta tämä oli selvästi jo ärtynyt pahaksi ja ylläpiti kuumetta. Saimme myös sairaslomaa vielä alkuviikoksi, sillä vielä Eemi ei ole päiväkoti kuntoinen. Hän ei ole keskiviikon jälkeen syönyt mitään ruokaa ja on todella riutuneen näköinen. Huomenna on siis taas soitettava työpaikalle ja kerrottava huonot uutiset. Vaikka sen tietää, ettei tilanteelle voi mitään ja lapsen vointi on tärkein. Ehkä ajan kanssa sitä oppii hyväksymään tämänkin ja ymmärtämään, ettei kukaan ole korvaamaton. Töissä pärjätään kyllä.

Loppupäivää tulimme viettämään mummilaan, jossa oli ruokaa valmiina ja monta syliä Eemille.

-Iida

14 kommenttia

Katjaa 2.2.2020 - 15:47

Voi, kuulostaa raskaalta. Toivottavasti Eemi pian paranee ja sä pysyt terveenä! ? Töissä pärjätään kyllä, mut tutulta kuulostaa ajatukset. Sairaslomapäivien palkattomuus on kans nihkeää, kun noin pitkään jatkuu tauti. ? Tsemppiä!! ❤️

Vastaa
iidaafel 2.2.2020 - 16:16

Voi kiitos kovasti! No niinpä, inhottavan kauan kestänyt?

Vastaa
laulau 2.2.2020 - 16:19

Palkattomuus? 😮 Ei kai se niin voi olla?

Vastaa
iidaafel 2.2.2020 - 17:00

Joo, neljä päivää saa palkallisesti sairastaa lapsen kanssa vai onko jopa kolme. Mutta ei voi mitään.

Vastaa
Faktat kuntoon 2.2.2020 - 17:30

Kolme päivää saa palkallista mutta on oikeus olla neljä päivää tilapäisellä hoitovapaalla, jonka tarkoitusena on järjestää sairaan lapsen hoito. Neljäs päivä on KVTES:ssä palkaton. Työnantajan ei ole pakko myöntää palkatonta vapaata tuon neljän päivän jälkeen, vaan työntekijä on velvollinen tulemaan töihin, koska noiden päivien tarkoitus on saada järjestettyä sairaan lapsen hoito.

Vastaa
iidaafel 2.2.2020 - 17:36

Aivan, hyvä kun oikaiset. Uusi tilanne itselle kun ennen ei ole tällästä tarvinnut tietää. Vasta nyt töiden ja lapsen myötä.

M.M.H 2.2.2020 - 18:45

Ymmärtääkseni palkatonta on annettava mikäli muuta hoitajaa ei ole järjestettävissä tämä menee kategoriaan pakottavat perhesyyt.

Vastaa
Heini** 2.2.2020 - 19:52

Sairasta lasta ei saa tietenkään jättää yksin ja kaikilla ei ole mahdollisuutta saada lapselle houtajaa. Vanhempi saa olla aina kotona sairaan lapsen kanssa. Vaikka maksetaan vain kolme tai neljä päivää niin palkattomaan sairaslomaan on kaikilla oikeus. Työnantaja ei voi vaatia tulemaan töihin varsinkaan jos on lääkärintodistus. Palkkaa ei tosin tarvitse pitkittyneestä sairaslomasta maksaa. Halusin oikaista tämän jotta kukaan ei ajattele että töihin on mentävä vaikka lapsi sairaana.

Vastaa
iidaafel 4.2.2020 - 19:28

Hyvä kuulla!

Vastaa
laulau 3.2.2020 - 19:59

Oho, näin lapsettomana olen ajatellut, että totta kai vanhemmalle maksetaan (rajattomasti/Kelan tuella) palkkaa lapsen sairaspäiviltä.

Vastaa
iidaafel 4.2.2020 - 19:28

Ei tosiaan ja kyllä sen ymmärtää, ettei niistä saa palkkaa.

Vastaa
Nimet. On 3.2.2020 - 21:36

Tsemppiä teille toipumiseen!

Omaan työehtosopimukseen kannattaa todella tutustua, eikä vain luottaa siihen, että ”kolme päivää saa” tms. Sopimukset voivat vaihdella keskenään kovastikin, eikä tuollainen ”kolme palkallista päivää” käsittääkseni ole mikään yleissitova juttu.

Samoin vähän väärää tietoa on siitä, mihin tuo max. 3 päivää on tarkoitettu ja milloin siihen on oikeutettu. Sehän on lapsen hoidon järjestämiseen äkillisessä sairastapauksessa. Jos esimerkiksi isovanhemmat voivat toimia lapsen hoitajina, ei vanhemmalla ole oikeutta jäädä kotiin. Tai jos lapsi vaikka menee suunniteltuun leikkaukseen, ei hänen kanssaan voi palkallisena olla kolmea päivää kotona.
Samoin, jos lapsi on sairaalahoidossa, katsotaan, että lapsella on siellä ”talon puolesta” hoitaja.

Kolme päivää hoidon järjestämiseen alkaa siitä hetkestä, kun lapsi sairastuu. Jos siis vaikka lapsi oksentaa lauantaina, on nuo kolme päivää la, su ja ma. Torstaina työpäivän jälkeen sairastuneen lapsen kanssa voi olla kotona palkallisesti hoitoa järjestämässä perjantain jne.

Työelämän ja todellisuuden yhdistäminen on välillä karua. Syyllisyys on tuttu tunne, vaikka kuina usein oikeasti kukaan käy oikeasti työkaveristaan pahasti ajattelemaan, kun hän on sairaan lapsen kanssa kotona? Kuten joka junaan, väärinkäyttäjiä löytyy tietysti aina, mutta harvemmin kuitenkaan.

Vastaa
iidaafel 4.2.2020 - 19:32

Kiitos,
Tässä nyt oli aika paljon Instagramin puolella käsiteltyä asiaa, joka ei koskenut tätä postausta. Mutta itselleni lapsen kanssa sairastaminen on uutta työssä käyvänä, eikä esimies asiasta sanonut mitään. Minusta on ihan ymmärrettävää, ettei lapsen sairastamisesta saa palkkaa. Mutta ikävää on tietysti, jos ei ole hoitajia lapselle lähipiirissä, kuten omalla kohdalla, kun on vain yksi isovanhempi ja hänkin työelämässä.Onneksi oma esimies on ymmärtävä ja joustava.

Vastaa
Peeäs 5.2.2020 - 13:48

Mistä lähteestä on peräisin tieto, että tilapäinen hoitovapaa on tarkoitettu sairaan lapsen hoidon järjestämiselle?
Esim. Kelan sivuilla tämä on aika selkeä:
”Jos alle 10-vuotias lapsesi sairastuu äkillisesti, voit jäädä pois töistä hoitamaan häntä tilapäiselle hoitovapaalle. Se voi kestää enintään 4 työpäivää. Tilapäinen hoitovapaa perustuu työsopimuslakiin.”
https://www.kela.fi/jos-lapsi-sairastuu
Kestosta taas linjataan työehtosopimuksessa, Tehyllä ja Superilla esim näin (tuntuu olevan yleinen muissakin liitoissa):
”Työntekijä saa olla lapsen yhtä äkillistä sairaustapausta kohden neljä työpäivää pois töistä. Jos lapsi sairastuu perjantaina, työntekijä saa olla tilapäisellä hoitovapaalla keskiviikkoon asti.
Jos työntekijällä viikonloppu olisi kuitenkin töitä, työntekijän täytyy palata töihin viimeistään tiistaina.”
https://www.tehy.fi/fi/apua/vapaat/sairaan-lapsen-hoitaminen

Toki neljän päivän jälkeen jatkuvasta poissaolosta tarvitsee sopia erikseen työnantajan kanssa, tai lapselle on hankittava hoitaja. Nämä faktat löytyy omasta työehtosopimuksesta, jonka takia kannattaa sivuuttaa kommentit, joissa ei ole lähdetietoa…

Vastaa

kommentoi postausta