Home » Esittelyssä Fanni -kirjasarja

Esittelyssä Fanni -kirjasarja

by Iida Åfeldt

          *kirjat saatu arvostelukappaleina kustantajalta

Kotimaiset Fanni -tunnetaitokirjat ovat sellaisia, joita pitäisi löytyä jokaisesta lapsiperheestä! Kirjoja on ilmestynyt yhteensä viisi kappaletta ja ne ovat saaneet mielettömän vastaanoton kerta kerran jälkeen niin perheiden  kuin ammattilaisten keskuudessa. Kirjojen rinnalle on ilmestynyt myös tunnetaitokortit, joissa seikkailee kirjoista tutut hahmot.

Fanni -sarjan on suunnitellut psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston. He ovat lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneita psykologeja. He ylläpitävät Familyboost-verkkosivua, jossa on paljon tietoa vanhemmuuteen ja tukea vanhemman ja lapsen vuorovaikutukseen. Julia ja Heidi pitävät webinaareja, koulutuksia ja verkkovalmennuksia vanhemmuuden tueksi. Fanni -sarjan on kuvittanut Linnea Bellamine. Sarjan on julkaissut Kumma-kustannus.

Kirjasarja on suunniteltu tunnetaitojen tukemiseen. Lapsi oppii tunnetaitoja vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Aikuisella on todella tärkeä rooli tunnetaitojen kehittymisessä ja tukemisessa. Sarja auttaa aikuista tukemaan tunnetaitoja. Meillä on kaikilla paljon erilaisia tunteita, joita opettelemme tunnistamaan, nimeämään ja käsittelemään. Kukaan ei opi tunnetaitoja yksin, vaan lapsi tarvitsee harjoittelua yhdessä aikuisen kanssa. Kirjasarja opettaa lapselle lumoavan tarinan kautta tunnetaitoja; tunteiden nimeämistä, ilmaisua, säätelyä ja tunteiden takana vaikuttavien tarpeiden ymmärtämistä.

Tarinat ovat yksinkertaisia ja käytännönläheisiä. Ne ovat ammennettu sieltä lasten maailmasta ja tarinoiden teemat ovat sellaisia, joita lapset pohtivat, ongelmia joiden parissa kamppailevat ja murheita, joita kohtaavat. Tarina herää eloon koskettavan ja herkän kuvituksen avulla. Tarinan lisäksi jokaisessa kirjassa on tieto-osuus aikuisille sekä harjoituksia, joita lapsi ja aikuinen voi tehdä yhdessä. Koen, että kirjoista lapsi saa paljon, mutta niin saa aikuinenkin, oikeastaan melko paljonkin ajattelemisen aihetta! Parhaassa tapauksessa yhteinen vuorovaikutus syvenee, yhdessä ollaan taas parempia ilmaisemaan omia tarpeita ja arki on sujuvampaa.

Aina me aikuisetkaan emme ole selkeitä ilmaisemaan tunteita, eikä meidän lapsuudessa samalla tapaa puhuttu tunnetaidoista, saati pidetty niitä merkittävinä kuin nykyään. Päin vastoin, usein tunteet on pitänyt piilottaa tai kieltää, ne eivät ole saanut näkyä tai kuulua. Sen vuoksi me aikuiset saatamme tarvita tukea siihen, miten näitä asioita nyt lapsen kanssa tulisi työstää. Miten lapselle opettaa tunteita ja auttaa lasta omien tunteiden säätelyssä, erityisesti silloin, kun aikuisellakin on siinä vaikeutta ja hermot menee? Miten kertoa lapselle, että ei ole hyviä ja huonoja tunteita, vaan kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta kaikki tunteiden vallassa tehtävät teot ei?

Kirjat sopivat kotikäyttöön tai varhaiskasvatukseen. Niitä suositellaan 4-7-vuotiaille lapsille, mutta pienemmänkin lapsen kanssa tarinaa voi lukea ja jutella kirjan kuvituksesta.

Kirjojen eri osissa käsitellään erilaisia tunteita. Mielestäni jokainen perhe ei tarvitse jokaista näistä kirjoista, vaan kirja kannattaa valita sen mukaan, mitä osa-aluetta oman lapsen kanssa olisi hyvä harjoitella.Kirjan kannessa on aina kerrottu mitä taitoa kyseisessä kirjassa harjoitellaan. Fanni ja suuri tunnemöykky on yleisesti tunnetaitoihin johdattava kirja, josta voi olla hyvä lähteä liikkeelle. Kirjoja on lainattavissa myös kirjastosta. Tunnetaitokortit ovat kiva lisä kirjasarjaan ja niitä voi käyttää jo pienemmänkin lapsen kanssa. Laatikossa on tunnekortteja sekä pulmakortteja, joissa on aina jokin tilanne ratkottavaksi. Korttien takana on aina kysymyksiä ja tehtäviä. Kortit sopivat mielestäni hyvin matkoille tekemiseksi, odottelutilanteisiin tai keskustelun herättäjäksi.

-Iida

LUE MYÖS

Esittelyssä Oivan tie -kirja

Esittelyssä Kaivurin raivari -kirja

Esittelyssä Missä olet pikku kettu -kirja

Esittelyssä Elsa ja Lauri -kirjat

Esittelyssä autosanakirja

Kirjat, joita olen rakastanut lukea alle 3-vuotialle

6 kommenttia

Eden 31.10.2020 - 15:42

Erinomainen tunnetaitokirja on Tunnetaitojen käsikirja (Pöyhönen & Livingston 2020). Sopii kotiin, mutta loistavasti sopisi myös leikki- ikäisille tai eskariin pieniksi opetustuokioiksi materiaalirunkona.

Vastaa
iidaafel 31.10.2020 - 19:51

Joo kyllä, sain kirjasta arvostelukappaleen. Asia hyvää ja mahtavaa, kun tunnekasvatuksen tietous lisääntyy, välineitä tulee lisää. Itseäni kirjan visuaalinen ilme ei juuri miellytä. Toki sivuseikka suuressa kuvassa, mutta siitä syystä tykkäön esim tästä fanni sarjasta enemmän.

Vastaa
Jenni S. Big mamas home 31.10.2020 - 19:59

Fanni-kirjat ovat aivan ihania. Mun tytöt rakastaa Fannia ja he “lukevat” tarinoita myös toisilleen. Mikä on todella hellyyttävän näköistä. 😍 Ja äitinä olen kiitollinen siitä tiedosta, mitä itse saan kirjoista.

https://www.bigmamashome.com/

Vastaa
iidaafel 31.10.2020 - 23:06

Ei oo totta, vau! Kuinka upeaa❤️

Vastaa
Sumppaa 31.10.2020 - 20:24

Ostin meidän puolivuotiaalle sen Missä olet pikku kettu -kirjan sun suosituksesta ja se on ihana! Pitää muistaa nää muutkin suositukset kun lapsi kasvaa😊

Vastaa
iidaafel 31.10.2020 - 23:07

Niin kiva kuulla! Se onkin ihana kirja❤️

Vastaa

kommentoi postausta