Home » Meidän päivärytmi

Meidän päivärytmi

by Iida Åfeldt

klo 06.00 herätys

Eemi herää hyvin tarkalleen kuudelta, välillä 05.47 tai 06.03, mutta sen pidempään emme nuku. Sillä ei ole mitään väliä mihin aikaan hänet on illalla saatellut sänkyyn, kokeiltu on! Välillä köllöttelen itse sohvalla ja Eemi katselee ohjelmia. Olen yksikertaisesti yökukkuja, joka nukkuisi mieluusti edes seitsemään, joten aamulla käynnistyn todella hitaasti. Joinain aamuina Eemi suostuu tulla herättyään minun viereeni köllimään ja nousemme ylös vasta seitsemän aikaan.

klo 07.30 aamupala

Aamupalaa syömään usein 07.30-08.00 välillä ja kesällä ollaan tykätty syödä jugurttia, smoothieta, leipää, kananmunaa ja hedelmiä. Siis jotain näistä tai näiden yhdistelmiä. Puuro ei ole maistunut. Oma aamupalani usein jatkuu koko aamun, kun juon aamukahviani pitkään.

klo 08.00-09.00 aamutoimet

Aamupalan jälkeen minä meikkailen tai muuten vaan häärin vessassa. Välillä laitan pesukoneen päälle tai viikkaan illalla kuivumaan laitettuja pyykkejä. Tässä kohdin puetaan päälle, pestään hampaat ja hoidetaan naamanpesut.

klo 09.00-11.00 ulkoilua/kyläilyä/menoa

Jos jotain haluaa tehdä, on sen paikka tässä kohtaa. Usein aamupäivällä lähdemme kauppaan, ulkoilemaan, puistoon, hiekkikselle, pidämme siivouspäivän tai lorvimme sisällä leikkien. Välillä meillä käy aamupalavieraita tai lähdemme itse kyläilemään. Mutta useimmin näemme ystäviä iltapäivällä, sillä aamut menevät äkkiä ja aikaisen herätyksen vuoksi Eemi on väsynyt aikaisin.

klo 11.00 lounas

Syömme yhdessä lounasta noin yhdentoista pintaan. Usein jo vähän aiemminkin, jottei Eemi ehdi tulla liian väsyneeksi ennen ruokaa. Ruoan jälkeen on kettiön siivous, naamapesut ja vessatukset ja siitä sitten sänkyyn päiväunille.

klo 12.00-13.00 päiväunet

Eemi nukkuu päiväunia tunnin verran. Joskus saattaa nukkua vähemmän ja joskus harvoin myös yllättää nukkumalla enemmän. Kuten mummilassa esimerkiksi! Eemille tyypillistä on ollut 20min- 1,5h pituiset unet vauvasta asti ja edelleen 1,5h on aika maksimi. Tuon tunnin aikana usein juon kahvin ja istun tekemättä mitään. Se on ihanaa.

klo 13.00-14.00 rauhallista tekemistä

Päiväunien jälkeen Eemi tykkää istua sylissä. Usein köllöttelemme tai istuskelemme pitkän tovin. Jossain kohtaa hän on valmis ja lähtee itsekseen leikkimään. Päiväunien jälkeen on tietoinen itsekseen leikkimisen aika, sillä usein minä itse aloitan silloin tekemään iltaruokaa, teen muita kotiaskareita tai saatan tehdä ihan omia juttuja, kuten askarrella. Eemi tulee mieluusti maalaamaan ja piirtämään, jos olen itsekin tekemässä jotain pöydän ääressä. Muuten hän saattaa leikkiä autoilla tai tehdä palapelejä. Päiväunien aikaan en tee mitään siivoushommia tai muutakaan, se on vain lepoaikaa. Hoidan kotitöitä Eemin ollessa hereillä.

klo 14.00 välipala

Välipala on hyvin rento, se on joskus pöydän ääressä ja joskus menossa. Se saattaa olla myös pöydän alla majassa, olohuoneen puolella piknik-viltin päällä tai parvekkeella.

klo 14.00-18.00 ulkoilua/kyläilyä/menoa

Iltapäivällä meillä on usein jotain sovittua ystävien kanssa. Meillä on kerran viikkoon kirjastoretki, uimareissu ja kyläilyjä puolin ja toisin. Vietämme paljon myös aikaa mummilla iltapäivisin, kun hän pääsee töistä. Iltapäivän suhteen rytmit joustavat siten, että ruokaa voidaan syödä ystävien luona tai retkellä termarista. Riittää, että olemme kotona iltakuudeksi. Se on melko hyvin oleellista nukahtamisen kannalta, ettei Eemi pääse yliväsyneeksi.

klo 16.00 iltaruoka

Päivällistä syödään klo 16.00-16.30 kotona, mummilassa, ystävillä tai menossa.

klo 18.00 kylpy

Kuudelta viimeistään aloitamme rauhoittumiseen ja verhot vedetään ikkunan eteen, jotta sisällä on hämärää. Suihkussa tai kylvyssä käydään joka ilta, sillä Eemillä on atopia ja iho rasvataan aina puhtaana suihkun jälkeen.

klo 18.30 iltapala

Eemi syö usein puuron sitten iltapalaksi. Puuron jälkeen luemme muutaman kirjan yhdessä sohvalla.

klo 19.00 sänkyyn

Seitsemältä laitetaan unimusiikki soimaan ja Eemi menee omaan sänkyyn. Menen hänen viereensä siksi aikaa, että hän nukahtaa. Siinä tavallisesti menee noin 30-40 minuuttia. Jos rytmit illan osalta menee sekaisin, niin sitten nukahtamisessa kyllä kestää.

Eemillä on ollut tämä sama rytmi jo aika kauan, muistaakseni noin 8-9kk ikäisestä hän kävi klo 19.00 yöunille!  Ainoa ero rytmissä oli kahdet päiväunet. Ensimmäiset oli klo 9.00 ja toiset klo 14.00. Toiset päiväunet jäivät pois noin vuoden iässä, jolloin yöunet piteni. Vuoden ikäisenä Eemi nukkui klo 19.00-08.00 putkeen ja yhdet tunnin päiväunet. Päiväkodin alettua 1v3kk, unet vähenivät, sillä aamulla oli oltava jo klo 07.00 liikenteessä. Päiväunissä muutos ei näkynyt, vaan pikemminkin päinvastoin. Hänen totuttua päiväkotiin, alkoi hän nukkua 20 minuutin sijaan sen tunnin verran ainakin.

Tänä kesänä loman alettua ajattelin myöhäistää Eemin rytmiä. Minusta olisi ollut ihana nukkua pidempään ja mennä iltaisin enemmän huolehtimatta tarkoista iltarutiineista. Eemi oli kuitenkin toista mieltä, vaikka lähes kuukauden yritinkin. Hän heräsi silti kuudelta ja illat venyivät aivan mahdottomasti. Hän ehti aivan yliväsyneeksi ja nukutuksissa kesti parhaimmillaan 2,5h. Kuvitteli kaiken johtuvan muutoksista, muutosta ja uudesta sängystä, ja ne varmasti olivat osa syynä. Mutta kaikki muuttui, kun palasin samaan vanhaan rytmiin. Tämä on selvästi lapselleni ominainen. Ja onhan tämä loistava rytmi päiväkotiakin ajatellen.

Tässä vanhoja postauksiani Eemin rytmistä ja unesta

Eemin unen kehitys vastasyntyneestä yksivuotiaaksi

Kun päivällä ei nukuta

Puolivuotiaan vauvan päivärytmi

Diagnoosina maitoallergia

Meidän päivä 1-vuotiaan kanssa

-Iida

6 kommenttia

Pjm 29.7.2020 - 22:34

Meillä on neiti 1,6 vee ilta syöjä, syö siis 16.30, 18 ja 19.30 sekä vellin 20.30.
Illat on aika hurjia välillä. Mietein tota unimusiikkia. Mitä musiikkia soitat?

Vastaa
iidaafel 30.7.2020 - 09:07

Hän selvästi tankkaa yötä vasten 🙂 Soitan rentouttavaa meditatiivista musiikkia illalla!

Vastaa
emmaaaaa 30.7.2020 - 01:08

Millaista itsekseen leikkimistä ja kuinka paljon voi mielestäsi Eemin ikäiseltä odottaa ja miten lasta voisi opettaa siihen? Meidän poika on ihan saman ikäinen kun Eemi ja hän ei juuri koskaan ”suostu” puuhaamaan kotona mitään itsekseen, paitsi katsomaan telkkaria. Kesäloma oli itseasiassa tosi raskas, vaikka meitä on kaksi aikuista kotona, koska emme juuri koskaan saa puuhattua mitään molemmat rauhassa, koska lapsi vaatii koko ajan seuraa ja huomiota ja alkaa heti kiukuttelemaan tai rikkomaan rajoja jos esim. molemmat yritämme siivoilla, puhumattakaan esim. lepäilystä, koneen äärellä tekemisestä tms. Ollaan toki kokeiltu osallistaa häntä kaikenlaiseen tekemiseen kuten ruuanlaittoon ja siivoukseen, mutta usein sekin menee ihan pelleilyksi. Näin ollen hoidamme häntä ikään kuin vuorotellen, mutta olen vain miettinyt että mielestäni sen ei pitäisi melkein 2v kohdalla olla enää tarpeen vaan meidän pitäisi pystyä puuhastelemaan jokin osa päivästä myös rauhassa omia hommia ja hänen pitäisi osata ymmärtää pysyä ”poissa jaloista” ja omien sallittujen leikkien parissa edes joskus tai edes seurailla sitten rauhassa. Ja siis odotukseni eivät ole edes korkealla tämän suhteen, ihan pari kertaa 30min päivässä esim. että saisi jotain asioita eteenpäin myös tehokkaammin hänen hereillä ollessa. Annamme hänelle oikeasti tosi paljon huomioita ja ihan sataprosenttista läsnäoloa, että siitä ei pitäisi olla kiinni tuo huomion hakeminen.

Vastaa
iidaafel 30.7.2020 - 09:11

Uskon, että osin luonne vaikuttaa ja sitten se mihin tottuu. Eemi ei koskaan leiki omassa huoneessa ilman minua. Eli se itsekseen leikkiminen tapahtuu metrin kahden päässä minusta. Näin pieni ei jaksa keskittyä pitkäjaksoisisti yhteen puuhaan eli 15-20 min on jo todella hyvin. Sellaisen ajan meillä Eemi pystyy itse leikkimään. Usein se vaatii sen, että minä aluksi alustan hänet leikkiin, istun siinä ja autan hänet leikkiin. Siitä sitten hivuttaidun muihin hommiin ja saatan sanoa, että nyt äiti menee tekemään ruokaa. Usein hän on myös mukana arkipuuhissa ja tekee siinä vierellä jotain omaa tutkimustaan.

Vastaa
Jhgg 2.8.2020 - 14:46

Muuten hyvä mutta miksi nukutat häntä?

Vastaa
Anzu 3.8.2020 - 08:17

Nyt jo 10-vuotiaani on herännyt aina kuudelta, siis ihan siitä asti kun on mitään rytmiä hänellä ollut. Kaikenlaista olen kokeillut, mutta minkäs teet kun luontainen rytmi on mitä on! Saa nähdä muuttaako edes teini-ikä heräämisiä myöhemmäksi.

Mutta onneksi hän on jo vuosia herännyt itsekseen ja hiljaa. Aluksi meillä oli sääntönä, että viikonloppuisin sai katsoa lasten ohjelmia vain siihen asti kunnes minä heräsin – tämä on ollut ehkä paras oivallukseni ikinä ?

Kaksivuotias pikkuveljensä on onneksi eri maata ja nukkui vauvana klo 9-10 aamulla ja nyt taaperonakin aikainen aamu tarkoittaa seiskaa ja normaalisti nukkuu kasiin. Tässä on nimenomaan se hyvä puoli, että iltaisin voidaan olla menoissa kahdeksaankin asti, tuntuisi tosi raskaalta olla aina jo kuudelta kotona!

Vastaa

kommentoi postausta