Home » Päiväkodin arjesta kertovia kirjoja

Päiväkodin arjesta kertovia kirjoja

by Iida Åfeldt

Monella on edessä monin tavoin jännittävä uusi arki!  Joku aloittaa ensimmäistä kertaa varhaiskasvatuksessa ja joku taas palaa pitkän loman jälkeen. Ilmassa voi olla monenlaisia tunteita, niin lapsella kuin aikuisellakin! Listasin tähän tietämiäni kirjoja, joissa käsitellään varhaiskasvatusta ja sen aloitusta. Lopussa myös linkkejä aiemmin julkaistuihin blopostauksiin varhaiskasvtuksesta.

Tam-Tam menee päiväkotiin, Otava 2020

Kirjoittanut Josefine Sundström ja kuvittanut Mervi Lindman

  • Ihana kirja taaperoikäiselle varhaiskasvatuksen aloittajalle, noin 2-4-vuotiaalle! Kirja alkaa, kun äiti vie Tam-Tamin päiväkotiin ja loppuu, kun isä  tulee hakemaan. Kirja käsittelee päiväkodin päivän tapahtumat. Lapsi tunnistaa sieltä varmasti asioita, joita on omassakin päiväkodissa ja niistä voi yhdessä jutella kirjan avustuksella. Lisäksi kirjassa on iloinen ja värikäs kuvitus, jossa on eri näköisiä lapsia sekä aikuisia. Loistava kirja, vaikka varhaiskasvatusta olisikin jo takana päin tovi!

Onni ja Aada päiväkodissa, Karisto 2019

Kirjoittanut Maria Kuutti ja kuvittanut Saara Söderlund

  • Onni ja Aada kirjat ovat todella ihania! Ne käsittelävät erilaisia ensikokemuksia, joita lapset kohtaavat. Tämä kirja sopii hyvin hieman isommalle varhaiskasvatuksen aloittajalle, 4-6-vuotiaalle. Onni menee ensimmäistä kertaa päiväkotiin ja häntä jännittää todella paljon. Muut lapset näyttävät hurjilta ja sääntöjäkin on vaikka kuinka! Onneksi Aada on samassa päiväkodissa ja se helpottaa Onnia.

Onni-poika menee päiväkotiin, Minerva 2010

Kirjoittanut ja kuvittanut Sanna Pelliccioni

  • Koko Onni kirjasarja on todella ihana. Kirjoja on ilmestynyt jo 15 ja kaksi yhteisnidettä. Kirjoissa seurataan Onnia taaperosta eskarilaiseksi. Onni-poika menee päiväkotiin kirja sopii hyvin pienelle varhaiskastuksen alottajalle, noin 1-3-vuotiaalle. Kirja sopii hyvin pohjustukseksi aloitukselle, sillä siinä käydään ensin tutustumassa yhdessä aikuisen kanssa. Kirjassa Onni ei haluaisi mennä päiväkotiin huomattuaan, että siellä pitää olla ilman vanhempia. Lopulta kuitenkin hän alkaa viihtyä! Kyseistä kirjaa saa e-kirjana. Kovakantisena saa vain yhteisniteenä tai lainattuna kirjastosta.

Päiväkoti Heippakamu – Rebekan rapupäivä, Otava 2016

Kirjoittanut Veera Salmi ja kuvittanut Elina Warsta

  • Päiväkoti Heippakamu on valloittava sarja, joka kertoo päiväkodin arjesta. Kirjoja on ilmestynyt yhteensä neljä. Kaikki kirjat käsittelevät eri aiheita todella lapsilähtöisesti. Kaikissa kirjoissa on upea kuvitus, monimuotoisuus ja etnisyys tulee upeasti näkyviin. Lapset ovat erilaisia, yhdessä kirjassa kerrotaan hiljaisuudesta nauttivasta Paolosta ja yhdessä kirjassa taas päiväkodissa villiintyvästä Hungista. Rebekan rapupäivä aloittaa kirjasarjan ja avaa päiväkodin arkea. Rebekalla on huono mieli jo heti aamulla, kun isä vie hänet päiväkotiin. Kirjasarja sopii 3-6-vuotiaille.

Päiväkoti alkaa, Pikku karhu, Lasten keskus 2020

Kirjoittanut Dany Aubert ja Catherine Leblanc ja kuvittanut Eve Tharlet

  • Kirja kertoo lempeästi päiväkodin aloittamisesta. Pikku karhu ei haluisi mennä päiväkotiin, hän haluaisi olla pikkusikon kanssa kotona. Äiti ja isä valmistelevat häntä aloitukseen pikkuhiljaa. Kirja sopii 2-4-vuotiaalle aloittajalle, erityisesti toimiva sellaiselle, jolla sisaruksia on kotona aikuisen kanssa.

Unto yökodissa, Lasten keskus 2021

Kirjoittanut Virpi Penna

  • Äärimmäisen hauska ja metka kirja isommalle lapselle varhaiskasvatuksesta. Toimii noin 4-6-vuotiaalla. Kirja kertoo Unto pöllöstä, joka ei ole päiväkodissa vaan yökodissa. Kirjassa kaikki tapahtuu nurinkurin, yöt ollaan yökodissa ja päivät nukutaan! Yökodissa leikitään, syödään, ulkoillaan ja nukutaan yökkärit! Tämä varmasti naurattaa lasta, jolle päiväkodissa on jo varsin tuttua. Unto ja ystävineen ajautuu myös vaihdikkaalle yöretkelle kirjassa!

Emppu ja kiva päiväkotipäivä, Otava 2020

Kirjoittanut Camilla Reid ja kuvittanut Nicola Slater

  • Loistava kirja pieniin 0-3-vuotiaan käsiin. Kirjassa on paksut sivut ja siitä kuuluu ääniä. Emppu kirjat ovat iloisen värikkäitä ja kuvitus todella onnistunut. Suuria kuvia on kiva pienenkin lukijan katsoa ja ihmetellä.

Tatu ja patu päiväkodissa, Otava 2016

Kirjoittanut ja kuvittanut Aino Havukainen ja Sami Toivonen

  • Tatun ja Patun piti suunnata kylpylään, mutta vahingossa he päätyvätkin päiväksi päiväkotiin. Kirja on hauska ja sisältää paljon tilanteita päiväkodin arjesta. Tarina on monipuolinen ja siinä paljon yksityiskohtia tutkittavaksi. Kirja sopii mielestäni isommille lapsille, noin 4-6-vuotiaille. Perinteistä Tatua ja Patua, jonka seurassa varmasti viihtyy vaikka päiväkodissa olisi kuinka tuttua tahansa!

Oona ja Eetu päivähoidossa, Lasten keskus 2010

Kirjoittanut Mervi Wäre ja kuvittanut Katri Kirkkopelto

  • Kirja on todella lempeä ja kuvaa päiväkodin päivää hyvin. Kirjassa Oona ja Eetu ovat suunnilleen vuoden ikäiset ystävykset, jotka aloittavat päiväkodin. Kirjassa touhutaan hiekkalaatikolla, istutaan potalla ja syödään. Todella realistinen katsaus päiväkotiarkeen pienen lapsen näkökulmasta. Harmillisesti tätä kirjaa ei ole enää saatavilla, mutta kirjastosta lainaaminen varmasti onnistuu. Monilta osin kirja on ns. vanhentunut, vaikka perusasia palveleekin hyvin tänä päivänä.

Tomppa ja kissantassut, Tammi 2003

Kirjoittanut ja kuvittanut Kristiina Louhi

  • Iki-ihana klassikko; Tomppa! Kyseinen kirja ei ole enää saatavilla, mutta varmasti lainattavissa kirjastosta. Tomppa kirjoissa on ihanaa tunnelmaa ja lämpöä omasta lapsuudesta. Tomppa on taaperoikäinen ja hänen elämänsä mullistuu, kun äiti vie hänet päiväkotiin, Kissantassut -ryhmään.

LUE MYÖS

Miten valmistautua varhaiskasvatuksen aloitukseen?

Mitä varusteita lapsi tarvitsee varhaiskasvatuksessa?

Voiko päiväkotiin pukea merkkivaatteita?

4 kommenttia

Aaaaaaaa 11.8.2021 - 17:57

Meillä (nykyään jo kolmasluokkalaisen, ohoh :D) päiväkodissa aloitusta taaperoisena pohjustettiin juurikin Tompalla ja Onnilla sekä vanhalla klassikolla Sanna menee päiväkotiin (meillä oli omana meidän vanhempien vanha, mutta kirjastostakin löytyy). Hauskasti jokaisesti näki, että ovat ”aikansa lapsia”, Onnissa oli monikulttuurisuutta ja Sannassa päiväkodin hoitajana oli myös miespuolinen henkilö. Koin hyvänä, että kirjoja oli useampia, jossa asiat käsiteltiin vähän eri tavoin, silloin lapselle ei tullut ehkä oletusta että omassa päiväkodissa asiat sujuvat just prikulleen kuin kirjassa. Hauskasti kyllä perusasiat pysyy samoina vuosikymmenien ajan, eli Sanna-kirjastakin tunnisti päiväkotipäivän tärkeät elementit.

Vastaa
iidaafel 12.8.2021 - 13:11

Totta! Näistä hyvin huomaa, että ovat aikansa tuotteita. Erittäin hyvä, että lastenkirjatkin muuttuvat☺️ Hyvä pointti lukea useampaa kirjaa ja saada monipuolisempi kuva!

Vastaa
HerttaT 12.8.2021 - 13:27

Kiitos, tästä oli paljon apua! Tämän luettuani kävelin suoraan kirjastoon ja varasin useamman kirjan kohta päiväkotiuraansa aloittavaa poikastani varten. ?

Vastaa
iidaafel 13.8.2021 - 09:57

Voi miten kiva kuulla! Tsemppiä aloitukseen!

Vastaa

kommentoi postausta