Home » Paljonko hedelmöityshoidot kohdallani maksoivat?

Paljonko hedelmöityshoidot kohdallani maksoivat?

by Iida Åfeldt

Näin kaikki eteni

Vuoden 2021 helmikuussa otin yhteyttä omaan terveysasemaan itsellistä äitiyttä koskien. Koronan vuoksi sain omalääkärille etävastaanottoajan. Lääkärinvastaanoton ja määrättyjen labrakokeiden jälkeen lähti lähete TAYSiin.

Ensikäyntini TAYSissä oli kesäkuussa 2021. Tapasin ensikäynnillä ensin lääkäriä ja sitten hoitajaa. Heinäkuu oli kesäsulku ja poliklinikka oli kiinni. Elokuussa tapasin psykologia. Hoitojen edellityksenä on, että lääkäri ja psykologini puoltavat niitä. Prosessiin kuuluu psykologin tapaamisten lisäksi sosiaalityöntekijän tapaaminen, mutta jo olemassa oleva lapsi vaikutti siihen, ettei käynti ollut minulle pakollinen. Elokuun lopussa minulle tarjottiin luovuttajaa, jonka hyväksyin.  Syyskuussa 2021 oli ensimmäinen inseminaatio. Ja nyt huhtikuussa 2022 olen jo hyvää vauhtia raskaana. Ensimmäinen kolmannes on jo takana ja voin odottaa toisen lapseni syntyvän syksyllä.

Yllätyin siitä miten nopeasti kaikki oli kohdallani mennyt. Ensikäyntiä sain odottaa muutaman kuukauden, mutta sen jälkeen asiat etenivät vauhdilla. Olin varautunut odottamaan paljon pidempään. sillä TAYSissa sanottiin, että luovuttajaakin voi joutua odottamaan muutamankin kuukauden. Hoitojen aikana paikoin tuntui siltä, etten raskaudu ikinä ja positiivisen raskaustestin odottaminen oli piinaavaa. Nyt jälkikäteen aika tuntuu lyhyeltä. Jos joku vain olisi kertonut, että neljäs kerta toden sanoo! Muttei  asia ole omissa käsissä, eikä kukaan tiedä koska onnistuu. Epävarmuus tekee koko hommasta vaikean.

Ja tämän verran se kaikki maksoi

Kohdallani hedelmöityshoidot toteutettiin julkisella puolella kokonaan ja minulle riitti kevyet hoitomuodot. Minulle tehtiin yhteensä neljä inseminaatiota, syyskuussa, lokakuussa, marraskuussa 2021 ja tammikuussa 2022. Joulukuussa oli joulusulku ja hoitoja ei tehty. Raskauduin neljännestä hoitokierrosta. Jokaisen hoitokiertoon kuului kaksi käyntiä TAYSissa, yksi ultra muutamama päivä kuukautisten loppumisen jälkeen ja inseminaatio, jossa aina myös ultrattiin. Neljännessä hoitokierrossa oli mukana letrozol -lääke. Kolme aiempaa inseminaatiota tehtiin omaan luonnolliseen kiertooni.

Itse hoitoihin meni kohdallani vähän rahaa. Jokainen käynti TAYSissa maksoi poliklinikkakäynnin verran, eli 41,80€.  Kävin TAYSissa yhteensä 12 kertaa; ensikäynti, 2x psykologi, 4x ultra, 4x inseminaatio ja varhaisultra. Yhteensä 501,60€.

Yllättävä kuluerä oli ovulaatio- ja raskaustestit. Sairaala ohjeisti digitaalisten testien käyttöön, jotta virheellisiä tuloksia ei tulisi niin paljoa. En ollut aiemmin ovulaatiotestejä tehnytkään ja yllätyin niiden hinnasta. Testit olivat melko kalliita ja yhteen kiertoon sai helposti kulumaan sen 10 testiä. Joskus tuli testattua kaksikin kertaa päivässä. Sain onneksi jonkin verran testejä tutuilta, joille oli jäänyt ylimääräisiä.

Toinen iso kuluerä oli matkat. Käytin omaa autoa ajaessasi TAYSiin ja bensoihin meni näin ollen myös rahaa. Kela maksaa matkakorvausta myös oman auton käytöstä 0,20€ kilometri omavastuuosuuden jälkeen. Omassa tapauksessa en kuitenkaan ollut matkakorvauksen piiriin kuuluva.

KAIKKI KULUT

Hedelmöityshoitojen hinta 501,60€

Letrozol-lääke 33€

Digitaaliset ovulaatiotestit 100€

Raskaustestit 80€

Matkakulut TAYSiin 500€ (bensat)

YHTEENSÄ 1214,60€

Summa ei tullut kerralla maksettavaksi, vaan jakautui pidemmälle ajalle. Lisäksi se on omasta mielestäni todella kohtuullinen hinta siitä, että haave toisesta lapsesta, kaiken menessä hyvin, toteutuu. Yksityisellä rahaa olisi kulunut huomattavasti enemmän. Olen kyllä äärimmäisen kiitollinen saamastani hoidosta! Niin upeaa, että tämä on julkisella nykyään mahdollista naispareille ja itsellisille naisille. Mahdollisuudet lapsihaaveen toteuttamisella ovat asteen tasa-arvoisemmat!

KUVAT: Papunet.net

4 kommenttia

Vierailija 20.4.2022 - 11:53

Minutkin yllätti julkisen puolen tutkimusten halpuus. Tosin yllätyin myös, miten kalliiksi synnyttäminen tuli. En ollut ajatellut asiaa ennen kuin synnyttäminen tuli itselle ajankohtaiseksi.

Jouduimme olemaan vähän aikaa osastolla, ja melkein 700 euron kulu yllätti minut. Vaikka oikeasti sekin oli älyttömän pieni hinta, varmaan todellinen hintalappu oli vähintään jotain 15 000 euroa (siis se minkä kunta maksaa sairaanhoitopiirille). Sinä vuonna sain kyllä olla oikein tyytyväinen veronmaksaja.

Vastaa
iidaafel 20.4.2022 - 14:30

Toi on totta! Onhan synttäminen Suomessa todella halpaa, mutta itsekin olin käynnistyksessä useamman päivän sairaalalla ja synnytyksen jälkeen osastolla ja kyllä siitä muistaakseni ainakin 400€ lasku tuli silloin.

Vastaa
Lapsihaaveita 20.4.2022 - 16:44

Hei! Yllätyin positiivisesti, kuinka edullisia hedelmöityshoidot voivat olla. Haaveilen lapsesta ja pcos:n takia hedelmöityshoidot voivat tulla todennäköisesti kyseeseen. Kirjoitit, että kyseessäsi oli kevyet hoidomuodot. Mitähän muuta hoitoihin voi näiden lisäksi kuulua?

Vastaa
iidaafel 21.4.2022 - 08:33

Minulla oli kevyet hoidot, eli inseminaatiot omaan kiertoon. Lääkkeet nostaa hintaa, jos niitä tarvitaan useampaa tms. Ja sitten IFV-hoidot on huomattavasti kalliimpia lääkkeiden vuoksi (500€ luokkaa).

Vastaa

kommentoi postausta