Home » Synnytystoivelista

Synnytystoivelista

by Iida Åfeldt

Seuraajani kysyi miten synnytykseen kannattaisi valmistautua ja mitä synnytystoivelistaan kannattaisi kirjata. Lupasin hänelle, että julkaisen oman toivelistani edellisestä synnytyksestäni blogissa.

Itse ajattelen, että synnytystoivelista on ennemmänkin synnytyssuunnitelma. Esikoisen synnytykseen en sellaista tehnyt, mutta toiseen synnytykseeni sitten tein. Esikoisen synnytyksestä oli jäänyt pelkoja, jotka vaivasi toista lasta odottessa ja kävin pelkopolilla niistä keskustelemassa. Sen myötä ymmärsin, että synnytystoivelista on tärkeä työkalu kaikille synnytykseeni osallistuville henkilöille ja ammattilaisille. Kätilölle synnyttäjä on vieras henkilö ja toivelistan avulla hän saa alkukäsityksen synnyttäjän ajatuksista. Sen myötä kätilö osaa tarjota esimerkiski sopivia kivunlievitysvaihtoehtoja tai tukea synnyttäjää esimerkiksi rentoutumaan tarjoamalla laitetta musiikin kuunteluun tai himmentämällä valaistusta.

Synnytystoivelistaa tehdässä myös synnyttäjä pysähtyy miettimään synnytystä. Sitä kirjoittaessa saa jäsennellä omia ajatuksiaan sekä mahdollisesti keskustella niistä tukihenkilön tai kumppanin kanssa. On oikeasti hyvä miettiä mitä ajattelee kivunlievityksestä, millaista kivunlievitystä haluaa, mitkä on omia hyviä keinoja rentoutua, millaisia mahdolliset edelliset synnytykset ovat olleet, onko pelkoja ja miten ne mahdollisesti vaikuttaa, millainen synnytystapa on toiveissa ja miten suhtautuu erilaisiin synnytystapoihin.

HUSilla on esimerkiksi valmis pohja, joka yleensä jaetaan neuvolassa. Varmasti muissakin sairaanhoitopiireissa löytyy omansa. Tuon HUSin kaavakkeen löydät tästä. Jos sitä ei halua käyttää suoraan, voi siitä ottaa ajatuksia omaan synnytystoivelistaan.

Tiedostan, ettei synnytystoivelista tarkoita, että synnytys menisi listan mukaan. Mutta se on hyvä väline. Alla on oma toivelistani tai suunnitelmani. Haluan painottaa, että toivelista on aina yksilöllinen. Tiedän jo nyt, että kolmannelta synnytykseltä toivon osin eri asioita. Onhan se taas ihan oma synnytyksensa ja menen siihen kahden synnytyksen kokemuksella. Jokaisen kannattaa siis tehdä omanlainen toivelista, hyödyntää valmista pohjaa tai kirjottaa spontaanisti ajatuksiaan ylös. Joku kirjoittaa kokonaisia lauseita ja joku ranskalaisia viivoja, kaikki toimii!


Olen todella hyvillä mielin synnytyksen suhteen. Olen yksinodottaja ja mukaani synnytykseeni tulee minulle läheinen doula Anu Murto. Lisäksi ystäväni Silvia tulee valokuvaamaan synnytystä. 

Toivoisin rentoa ilmapiiriä, jossa kaikilla olisi mukava olla ja kaikkien läsnäolo olisi hyväksyttyä ja nähtäisiin synnytykseni kannalta tärkeänä. Jos synnytyksessä voi olla hauskaa, niin toivon, että meillä sitä olisi. Toivon kätilön olevan osa tätä kokoonpanoa ja olevan empaattinen, lämmin, mutta samalla rauhallisen jämäkkä tarpeen tullen. Toivon saavani kannustusta synnytyksen eri vaiheisiin. Tarvitsen varmasti jämäkkääkin tsemppausta. Lisäksi tarvitsen muistutusta hengittämisestä ja rauhoittumisesta. 

Esikoisen synnytys vuonna 2018 Naistenkilinikalla oli ikävä kokemus ja nyt toivon saavani eheyttävän synnytyskokemuksen. Synnytys käynnistettiin. Mukana oli äitini. Minulla ei ollut omia supistuksia, vaan olin oksitosiinitipassa. Päällimmäisenä synnytyksestä on jäänyt mieleen johdoissa kiinni oleminen ja liikkumisen rajoittuneisuus. Lisäksi koin jääneeni yksin käynnistysosastolla sekä lapsivuodeosastolla. Näinpä osastolla olo hieman jännittää vierailurajoituksineen ja toivonkin henkilökunnan puolesta kohdatuksi tulemista sairaalassa olon eri vaiheissa. 

Tässä synnytyksessä toiveeni olisi ensisijaisesti spontaani, luonnollisesti käynnistyvä synnytys. Toivon saavani langattomia seurantalaitteita esim. vauvan sydänäänien seurantaan. Toivoisin vapaata liikkumista ja olen erittäin kiinnostunut kuulemaan erilaisista tavoista liikkua synnytystä edistäen. Haluan löytää itselleni toimia tapoja liikkua ja rentoutua liikkeen avulla, edistää synnytystä ja mahdollisesti helpottaa kipua liikkeellä. Toivon, että tarvittavat tutkimukset tehdään minulle myös niissä asennoissa, joissa olen tai jotka tuntuvat hyviltä, esim seisten tai istuen. Kuulen myös mielelläni synnytyksen etenemisestä ja siitä missä mennään. Todennäköisesti se auttaa myös jatkamaan eteenpäin. Toivon synnytyssaliin himmeää valaistusta. Haluan kuunnella musiikkia, minulla on kaiutin sekä kuulokkeet mukana. Toivon, ettei saliin tehdä turhia käyntejä ja niitä vältetään. 

Olen kiinnostunut lääkkeettömistä kivunlievityksistä. En ole ehdoton lääkkeettömyyden suhteen, vaan mielelläni kuulen myös lääkkäällisistä kivunlievityksistä. En halua olla kivuissa väsymykseen asti. Lääkitykseen ja toiveisiin sen suhteen vaikuttaa synnytyksen kulku ja kesto. 

Tällä hetkellä näen, että synnytys ammeeseen olisi mieletön kokemus, jolle haluaisin antaa mahdollisuuden. Vähintäänkin haluaisin käyttää ammetta kivunlievitykseen. Vesi on itselleni mieleinen elementti. Ymmärrän kuitenkin, jos ammetta ei ole vapaana tai muusta syystä minun ei ole mahdollista päästä ammeeseen. 

Ponnistusvaiheen lähestyessä toivon voivani olla ammeessa tai muussa itselle mieleisessä asennossa. Toivon saavani vauvan rinnalle ja voivani jakaa ensi hetken hänen kanssa ihokontaktissa ennen tutkimuksia.

Täältä voit vielä lukea kertomuksen toisesta synnytyksestäni. Se oli positiivinen, nopea ja voimauttava. Se oli monilta osin juuri toiveiden mukainen. Ainoastaan ammeeseen päässyt, vaikka sain ammehuoneen.

Tästä voi lukea myös ensimmäisestä synnytyksestäni, jossa enemmän koin muiden päättäneen synnytysteni kulusta ja jääneeni vähän yksin. Itse synnytys kuitenkin meni hyvin.

-Iida

KUVAT Silvia Salakka

1 kommenttia

Silja 17.8.2023 - 15:05

Ihana ja tärkeä postaus ja kaunis, ymmärtävä ja lämminhetkinen synnytystoivelista! Oma synnytykseni oli ennenaikainen ja todella nopea, eikä synnytyksen alettua ollut enää aikaa tai mahdollisuutta käydä synnytystoivelistaa läpi synnytyshenkilökunnan kanssa. Olen kuitenkin todella iloinen, että olin ehtinyt tehdä synnytystoivelistan, sillä se auttoi yllättävän ja shokeeraavankin tilanteen jälkeen hamottamaan, miten moni asia oli kuitenkin mennyt niin kuin toivoimme (esim. puolisoni huomioiminen osana ns. synnytystiimiä ja kivunlievityksen ehdottaminen mahdollisuuksien puitteissa). Lisäksi koin tärkeäksi, että olin paitsi itse niin myös kanssani lasta odottavan puolison kanssa käynyt synnytystä etukäteen läpi ja olimme myös samalla viivalla siitä, millaisia odotuksia ja toiveita meillä on synnytyksestä. Toista lasta odottaessani aion tehdä synnytystoivelistan niin ikään hyvissä ajoin varsinkin kun tiedetään, että ennenaikaisuuden uhka on kohdallani olemassa. Tsemppiä ja iloa sinulle odotukseen! <3

Vastaa

kommentoi postausta